Managerii din sectorul de business care isi doresc sa tina pasul cu cele mai noi tehnici si metode de gestionare a afacerii si echipei de angajati, dar in special managerii de proiecte, sunt deja familiarizati cu metodologia Agile si beneficiile pe care aceasta le ofera.
Aceasta metodologie are insa mai multe cadre de aplicare, una dintre cele mai apreciate fiind Scrum, care reprezinta o abordare noua, mai rapida si mai flexibila a dezvoltarii de produse.
In ce consta cadrul de management Scrum?
Metoda Scrum este o modalitate de gestionare a proiectelor care favorizeaza comunicarea si faciliteaza schimbarile de directie in timp util, fiind una dintre cele mai des utilizate abordari Agile, metodologie eficienta, care ajuta la atingerea obiectivului unui proiect prin impartirea acestuia in mai multe etape.
Initial, metoda Scrum a fost folosita in sectorul IT, dar datorita succesului pe care l-a inregistrata, astazi este implementata in companii ca un nou mod de organizare a operațiunilor de tip proiect.
Modul de functionare al metodei Scrum este similar cu cel Agile, motiv pentru care clientul este implicat in dezvoltarea proiectului pe tot parcursul procesului. De asemenea, este considerat un cadru de management de proiect, motiv pentru care este format din mai multe elemente, precum roluri, artefacte, reguli, evenimente, fiind totodata o abordare dinamica, participativa si empirica a managementului de proiect, adica se bazeaza pe experienta.
In cazul proiectelor dezvoltate cu metoda Scrum, echipa se intalneste zilnic intr-o sedinta de sincronizare, numita „daily scrum”, pentru a monitoriza progresul proiectului.
Cui se adreseaza metoda Scrum?
In general, Scum este folosit in domeniul dezvoltarii de software, in special pentru lansarea de site-uri web sau aplicatii mobile. Cu toate acestea, tot mai multi manageri au inceput sa foloseasca abordarea Scrum si pentru alte activitati, cum ar fi pentru lansarea unui nou produs, pentru a gestiona riscurile proiectului, pentru a evolua un design sau caracteristici.
In concluzie, Scrum este cea mai dovedita si documentata metoda Agile, dar utilizarea sa se face si in functie de specificul activitati desfasurate, deoarece in unele situatii se poate sa nu fie la fel de eficienta.