Educatia ecologica mai are pana ajunge si in Romania la nivelul tarilor vestice, unde toti locuitorii colecteaza selectiv gunoiul pe care il genereaza in gospodarie. In Romania, aceasta obligatie este valabila numai in cazul persoanelor juridice, in special afacerile foarte mari si care genereaza o cantitate ridicata de deseuri.
Totusi, nivelul de poluare a mediului inconjurator a atins noi cote pe parcursul acestui an, iar fiecare individ poate participa in demersurile de ecologizare si protejare a mediului, astfel incat tot mai putine deseuri sa ajunga in natura.
Cum pot oamenii obisnuiti sa ajute la protejarea mediului?
Modalitatile prin care oamenii pot participa activ la protejarea mediului sunt foarte multe, de la renuntarea la a mai folosi propriul autoturism pentru efectuarea unor drumuri scurte sau mai putin importante, alegand in schimb mijloacele de transport in comun sau un mijloc de transport care nu polueaza, pana la colectarea selectiva a propriilor deseuri.
Cele mai citite articole
De asemenea, folosirea cu responsabilitate a resurselor – apa si energie, combustibil – este o alta metoda prin care oamenii pot reduce impactul pe care il are viata lor asupra naturii inconjuratoare. Pentru ca aceste lucruri sa fie posibile, nu este nevoie sa se faca investitii foarte mari, de multe ori cheltuielile fiind chiar mai mici.
Daca in cazul reducerii consumului de resurse se vor putea observa facturi mai mici la utilitati, in ceea ce priveste colectarea selectiva a deseurilor, acestia trebuie sa investeasca in cosuri gunoi potrivite pentru fiecare categorie de deseu.
Ce cosuri de gunoi sunt necesare pentru colectarea selectiva a deseurilor?
In general, se poate folosi orice tip de cos de gunoi pentru colectarea selectiva a deseurilor, numai ca producatorii de astfel de echipamente si dezvoltatorii politicilor de protejare a mediului au stabilit cate o culoare pentru fiecare categorie de deseu. In acest fel, selectarea deseurilor se poate face mult mai usor.
De exemplu, deseurile realizate din plastic si metal sunt semnalizate cu culoarea galben, motiv pentru care si cosul de gunoi dedicat acestora va avea aceeasi culoare. Pentru sticla este folosita culoarea verde, pentru ambalajele din hartie si carton, culoarea albastru, iar pentru baterii uzate si acumulatori, deseurile menajere vor fi depozitate in cosuri de culoare neagra.