More

  Ce faci când ești deocheat – superstiții și practici care să te ferească de deochi

  Dată:

  Share:

  Deochiul este o credință străveche și răspândită în multe părți ale lumii. Această credință se referă la convingerea că privirea unei persoane poate avea efecte negative asupra altor indivizi, provocându-le ghinion, boli sau disconfort. Cu rădăcini adânci în tradițiile populare, deochiul a fost subiect de interes și superstiții de-a lungul secolelor. 

  Ce este deochiul?

  Deochiul este o credință care susține că privirea unei persoane poate avea efecte negative asupra altor indivizi, aducându-le ghinion, boli sau disconfort. Se crede că deochiul poate fi cauzat atunci când cineva privește cu invidie sau dorință intensă o altă persoană sau posesiune a acesteia. Este o credință răspândită în multe culturi și are diferite denumiri și interpretări în funcție de regiune. De obicei, deochiul este asociat cu privirea malefică sau invidioasă și se crede că poate afecta copiii, animalele sau chiar obiectele. Pentru a se proteja împotriva deochiului, oamenii au dezvoltat diverse practici și superstiții, precum utilizarea talismanelor sau a gesturilor de apărare.

  Cum a apărut deochiul?

  Deochiul și descântecul reprezintă credințe străvechi, cu dovezi care atestă existența lor cu mai mult de trei milenii în urmă. Deochiul, cunoscut și sub denumirea de „ochi rău” sau „ayin hara”, este menționat în numeroase locuri atât în Vechiul Testament, cât și în Noul Testament. În plus, anticii credeau că anumite femei din Sciția aveau puterea de a omorî cu privirea.

  Se considera că deochiul afectează în mod special copiii nou-născuți, astfel că în Peloponez, moașele obișnuiau să acopere fața bebelușilor cu un văl și să le unge fruntea cu puțin mâl luat dintr-un vas în care stătuse apă.

   Credința în deochi există și în culturile arabe și turcești, cu teama că doar cei mai frumoși copii sunt susceptibili la această influență malefică, dar și culturile agricole și animalele pot fi afectate. Într-una dintre cele mai notabile lucrări românești despre superstițiile populare, scrisă acum aproape un secol de etnologul Gh. F. Ciauşanu, deochiului i se acordă un spațiu semnificativ.

  Cele mai citite articole

   În lucrarea sa, intitulată „Superstițiile poporului român,” autorul descrie simptomele deochiului, cum ar fi somnul agitat sau insomnia, durerile de cap, durerile de inimă și greața. Se crede că pot fi deocheate nu doar oamenii, ci și animalele, iar consecințele pot fi diverse, de la tânjirea animalelor la pustiirea stupilor de albine sau uscarea pomilor. Gh. F. Ciauşanu menționează, de asemenea, că se consideră că toți cei care au ochii verzi și sprâncenele unite trebuie să fie atenți atunci când privesc ceva atrăgător și să rostească incantația „Să nu-i fie de deochi” și să scuipe de trei ori pentru a se proteja. Conform credinței, deochiul poate afecta tot ceea ce este considerat frumos și atrăgător.

  Ce să faci când ești deocheat?

  Ce să faci când ești deocheat?

  Sursa foto

  • Originea și Persistența Credinței în Deochi
   • Credința în deochi datează din cele mai vechi timpuri și rămâne prezentă și în zilele noastre.
   • Este o credință răspândită, menționată în diverse culturi și regiuni ale lumii.
  • Descântece pentru Deochi
   • În tradiția populară, se folosesc descântece pentru a contracara efectele deochiului.
   • Un descântec comun pentru deochi rostit mai ales de femeile în vârstă în mediul rural constă în evocarea scăderii influenței deochiului din diferite părți ale corpului și direcționarea acestuia către locuri unde nu ar cauza daune.
  • Ritualuri de Protecție
   • Un alt ritual folosit pentru a determina dacă o persoană este deocheată implică folosirea cărbunilor sau chibritelor.
   • Se umple o cană cu apă, se rostește rugăciunea „Tatăl nostru,” și se scufundă treptat cărbunii aprinși în apă, numărând înapoi de la 10 la 1.
   • Dacă cărbunii se scufundă, se consideră că persoana este deocheată, iar apoi se fac gesturi de purificare.
  • Variante Regionale ale Ritualurilor: În regiunea Oltenia, se susține că o persoană deocheată ar trebui să se așeze în pat cu anumite orientări și privirea către Răsărit pentru a contracara influența deochiului.

  Cum te poți apăra de deochi

  • Firul Roșu: Una dintre cele mai cunoscute metode de protecție împotriva deochiului este utilizarea firului roșu în credința populară. Această tradiție are o vechime de mii de ani și este răspândită în mai multe regiuni.
  • Ața Roșie pentru Copiii Nebotezați: În satele Moldovei și în alte zone, se consideră că orice copil care nu a fost încă botezat trebuie să poarte la mână un fir roșu pentru a fi protejat de influența malefică a deochiului până când primește taina botezului.
  • Alte Obiecte de Protecție: În tradiția populară, există și alte obiecte și practici folosite pentru a te feri de deochi. Se crede că te poți proteja purtând o rămușoară de busuioc, purtând lenjeria pe dos sau având un cățel de usturoi asupra ta.
  • Gesturi de Apărare: O altă practică este să scuipi de trei ori și să spui fraze precum „să nu-i fie de deochi” sau „scuipă-l să nu-l deochi” atunci când te uiți prea mult la cineva sau îl lauzi.

  Cele mai comune semne că ești deocheat

  Cele mai comune semne că ești deocheat

  Sursa foto

  • Stare de Disconfort sau Neliniște: O persoană deochiată poate experimenta stări de neliniște, anxietate sau disconfort inexplicabil.
  • Probleme de Sănătate Neașteptate: Deochiul se poate manifesta prin apariția bruscă a problemelor de sănătate, cum ar fi dureri de cap, dureri de stomac sau alte simptome neobișnuite.
  • Schimbări în Comportamentul Copiilor: Copiii pot fi considerați mai vulnerabili la deochi, iar schimbările bruște în comportament sau somnul agitat pot indica influența negativă a deochiului.
  • Animale Nervoase sau Bolnave: Animalele de companie sau animalele din gospodărie pot prezenta nervozitate sau sănătate precară ca urmare a deochiului.
  • Eșecuri sau Ghinioane Neobișnuite: Persoanele deochiate pot avea o serie de eșecuri sau ghinioane în diverse aspecte ale vieții, cum ar fi în carieră sau în relații.
  • Scăderea Performanței Școlare sau Profesionale: Elevii sau adulții pot avea dificultăți în obținerea succesului școlar sau profesional, ceea ce poate fi atribuit deochiului.
  • Obiecte Personale Deteriorate sau Pierdute: Persoanele deochiate pot observa că obiectele personale se deteriorează sau se pierd în mod inexplicabil.
  • Relații Tensionate sau Conflicte Neașteptate: Deochiul poate contribui la apariția tensiunilor sau conflictelor neașteptate în relații sau în familie.
  • Dificultăți în Atingerea Obiectivelor: Persoanele pot întâmpina dificultăți în atingerea obiectivelor personale sau profesionale din cauza influenței presupuse a deochiului.
  • Sentimentul de A Fi Privit sau Invidiat: O persoană care se simte în centrul atenției sau care simte că este invidiată poate deveni mai vulnerabilă la deochi.

  Credința în deochi rămâne una dintre cele mai puternice și răspândite superstiții în culturile din întreaga lume. Această credință, cu rădăcini adânc în tradițiile populare și religioase, a supraviețuit secolelor și a rezistat în ciuda progresului științific și al modernizării. Semnele și simptomele atribuite deochiului variază de la regiune la regiune, dar în esență, credința este legată de ideea că privirea invidioasă sau malefică a unei persoane poate aduce ghinion sau suferință altora. 

  Cu toate că nu există dovezi științifice solide care să susțină existența deochiului, această credință continuă să exercite o influență semnificativă asupra unor comunități și să fie parte integrantă a tradițiilor și obiceiurilor lor. Astfel, deochiul rămâne o manifestare fascinantă a modului în care credințele și superstițiile pot persista și evolua în lumea modernă.

  Cele mai citite articole

  ━ mai multe similare

  „Puiul BIO de la La Provincia: O Alegere Responsabilă și Sănătoasă”, afirmă fondatorul companiei, Iustin Paraschiv

  În lumina creșterii interesului pentru alimentația sănătoasă și ecologică, La Provincia, prin intermediul companiei Carmistin, își asumă un pas semnificativ către satisfacerea acestei nevoi,...

  Transformarea zâmbetului: Importanța și beneficiile implanturilor dentare

  În lumea modernă, un zâmbet strălucitor este considerat un atribut esențial al unei imagini atractive și încrezătoare. Cu toate acestea, în ciuda eforturilor noastre...

  Sfaturi și trucuri pentru întreținerea corectă a parchetului de bambus

  Parchetul de bambus este o alegere populară pentru pardoseala interioară datorită aspectului său estetic plăcut, durabilității și sustenabilității. Pentru a vă asigura că parchetul...

  Bucurie Culinară: Paste cu Piept de Pui

  Pastele cu piept de pui reprezintă o combinație clasică și reconfortantă în bucătăria italiană și nu numai. Această rețetă simplă și versatilă este iubită...

  Canturi pentru blaturile de bucătărie: cum să alegi variantele potrivite pentru proiectele tale

  Ca furnizor de mobilă de bucătărie, știi cât de important este să alegi canturile potrivite pentru blaturile clienților tăi. Canturile nu numai că trebuie...

  Cum păstrez în cele mai bune condiții prăjiturile din cofetărie

  Pentru iubitorii de dulciuri, o prăjitură proaspătă din cofetărie este o adevărată bucurie. Gustul delicios și textura fină pot transforma o zi obișnuită într-o...

  Vrei să ai un zâmbet frumos și o dinți funcționali în 24 de ore? Optează pentru procedura fast and fixed

  Procedura Fast and Fixed, cunoscută și sub numele de procedura All-on-4 sau procedura All-on-6, este o abordare inovatoare pentru tratarea persoanelor care au suferit...