More

  De ce sa investesti in titluri de stat?

  Dată:

  Share:

  Desi nu sunt total lipsite de ele, titlurile de stat prezinta un risc mai mic decat actiunile. Deoarece randamentul acestor titluri de stat este determinat cu mai multa certitudine, acesta nu poate fi la fel de mare. 

  Ce este o obligatie?

  Obligatiunile sunt in general emise de companii si de banci. In cazul statelor, acestea poarta in general denumirea de obligatiuni sau titluri de stat.

  Investitorul imprumuta bani companiei, care emite in schimb un titlu de creanta, un fel de recunoastere a creditului. Garantia se numeste obligatiune.

  Scadenta anuala, scadenta finala si randamentul anual sunt definite la momentul investitiei. Aceasta este principala diferenta cu actiunile. 

  Diferenta fata de actiuni

  Actiunile, fiecare dintre ele constituie parte din societate, sunt cumparate. Aceste actiuni Medlife sunt o fractiune achizitionata a companiei. In cazul obligatiunilor, investitorul imprumuta fonduri companiei. Mai mult, actiunile nu au o data de expirare anuala sau o data de expirare finala. Investitorul isi recupereaza fondurile (majorate cu orice castig de capital) doar atunci cand vinde actiunile.

  Acestea fiind spuse, actiunile pot genera si venituri anuale: dividende. Dividendele sunt distribuite de compania care decide sa-si imparta profitul cu actionarii sai. In timp ce investitorul in obligatiuni are certitudinea de a primi un randament anual, distribuirea dividendelor este supusa deciziei consiliului de administratie.

  O alta diferenta cheie este volatilitatea. Actiunile reactioneaza mult mai „violent” la evolutiile – intr-o directie sau alta – de pe pietele financiare. 

  Performanta regulata

  Cele mai citite articole

  Randamentul lor fix este, fara indoiala, principalul activ al obligatiunilor. In cele mai multe cazuri, investitorul care cumpara o obligatiune cunoaste randamentul care ii va fi atribuit in fiecare an. Cu toate acestea, acest principiu are o serie de exceptii. Acestea sunt cazurile in care randamentul (deci variabil) este legat de un indice sau un indicator de rata.

  Posibilitate de valorificare

  Obligatiunile de capitalizare sunt o forma comuna de obligatiuni. Termenul de capitalizare inseamna ca randamentul anual va fi adaugat imediat la principalul obligatiunii, fara ca investitorul sa fie nevoit sa faca nimic. Prin urmare, se poate spune ca obligatiunile necesita mai putina atentie si monitorizare decat actiunile. 

  Instrument ideal de diversificare a portofoliului

  Obligatiunile au meritul nu numai ca sunt mai sigure decat actiunile, ci si de a contribui la diversificarea portofoliului. Investitorii trebuie sa evite in mod imperativ sa-si puna toate ouale intr-un singur cos. O alocare sanatoasa a portofoliului implica detinerea de obligatiuni.

  Dezavantaje si riscuri

  • Riscul de credit: falimentul emitentului

  Emitentul este compania careia investitorul imprumuta bani in schimbul unei obligatiuni. Daca firma da faliment, investitorul in obligatiuni se va afla printre creditori. Prin urmare, in cele din urma ii va fi dificil sa-si recupereze fondurile.

  • Riscul de lichiditate

  Obligatiunea poate fi listata pe o piata reglementata. Totusi, acest lucru nu garanteaza dezvoltarea unei piete active, care ar face posibila tranzactionarea. 

  • Risc de schimbare

  Obligatiunile pot fi, de asemenea, denominate in valuta straina. Acesta este un factor de luat in considerare atunci cand cumperi. 

  • Riscul de piata

  Investitiile sunt supuse in orice moment unui numar de riscuri generale. Ratele dobanzilor si ratele de schimb se pot schimba rapid. 

  Cele mai citite articole

  ━ mai multe similare

  „Puiul BIO de la La Provincia: O Alegere Responsabilă și Sănătoasă”, afirmă fondatorul companiei, Iustin Paraschiv

  În lumina creșterii interesului pentru alimentația sănătoasă și ecologică, La Provincia, prin intermediul companiei Carmistin, își asumă un pas semnificativ către satisfacerea acestei nevoi,...

  Transformarea zâmbetului: Importanța și beneficiile implanturilor dentare

  În lumea modernă, un zâmbet strălucitor este considerat un atribut esențial al unei imagini atractive și încrezătoare. Cu toate acestea, în ciuda eforturilor noastre...

  Sfaturi și trucuri pentru întreținerea corectă a parchetului de bambus

  Parchetul de bambus este o alegere populară pentru pardoseala interioară datorită aspectului său estetic plăcut, durabilității și sustenabilității. Pentru a vă asigura că parchetul...

  Bucurie Culinară: Paste cu Piept de Pui

  Pastele cu piept de pui reprezintă o combinație clasică și reconfortantă în bucătăria italiană și nu numai. Această rețetă simplă și versatilă este iubită...

  Canturi pentru blaturile de bucătărie: cum să alegi variantele potrivite pentru proiectele tale

  Ca furnizor de mobilă de bucătărie, știi cât de important este să alegi canturile potrivite pentru blaturile clienților tăi. Canturile nu numai că trebuie...

  Cum păstrez în cele mai bune condiții prăjiturile din cofetărie

  Pentru iubitorii de dulciuri, o prăjitură proaspătă din cofetărie este o adevărată bucurie. Gustul delicios și textura fină pot transforma o zi obișnuită într-o...

  Vrei să ai un zâmbet frumos și o dinți funcționali în 24 de ore? Optează pentru procedura fast and fixed

  Procedura Fast and Fixed, cunoscută și sub numele de procedura All-on-4 sau procedura All-on-6, este o abordare inovatoare pentru tratarea persoanelor care au suferit...