Gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor periculoase produce efecte ireversibile mediului înconjurător, punând totodată în mare pericol sănătatea publică. Fără discuție, printre cei mai mari generatori de deșeuri periculoase sunt marile companii din industria auto și chimică, dar și cele care activează în diferite sectoare industriale.
Firmele generatoare de deșeuri periculoase au o responsabilitate imensă în ceea ce privește conceperea și implementarea unui sistem de management de mediu, bine structurat, cu politici și măsuri clare de gestionare a acestora.
Plecând de la colectarea deseurilor periculoase până la valorificarea și/sau eliminarea finală a lor, agenții economici trebuie să își seteze obiective clare, în baza unei viziuni sustenabile și ancorată totodată în realitate.
Gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor periculoase are la bază un management deficitar, nealiniat legislației de mediu. În consecință, societățile economice se confruntă cu riscuri majore de încetare a activității.
Ce consecințe generează gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor periculoase?
Un management deficitar al deșeurilor periculoase determină numeroase efecte negative, indiferent din ce perspectivă privim.
Din punct de vedere mediu, consecințele sunt majore, acest lucru reflectându-se în ultimele rapoarte europene efectuate privind impactul asupra mediului. De aceea, asigurarea unei calități optime a mediului și sprijinirea demersurilor naționale privind protecția lui sunt astăzi premise importante pentru mediul de business.
Dacă privim din perspectivă organizațională, societățile se confruntă cu numeroase probleme, cu un nivel înalt de complexitate pe fondul unei gestionări deficitare a deșeurilor periculoase. Printre acestea menționăm:
- sancțiuni pe fondul nealinierii activității cu cadrul legal – ca generator de deșeuri ai numeroase obligații de îndeplinit. În situația în care nu se respectă măsurile de gestionare deșeuri prevăzute în legislație, firma va fi sancționată aspru, riscând încetarea activității.
- expunerea personalului la riscuri profesionale – gestionarea deficitară a deșeurilor periculoase poate implica o manipulare incorectă a acestora, o depozitare la întâmplare a unor substanțe toxice și multe alte probleme care determină riscuri mari pentru siguranța și sănătatea angajaților.
- întreruperi în fluxul operațiunilor interne – cu certitudine, dacă sunt gestionate ineficient deșeurile, acest lucru ridică probleme și la nivel de activitate. Vor exista numeroase probleme tehnice, care vor afecta bunul mers al business-ului.
Ce se poate face în acest caz?
În primul rând este necesară revizuirea managementului de mediu abordat la nivel de companie. Pentru a obține un plan de gestionare al deșeurilor periculoase corect și aliniat activității desfășurate, cea mai bună soluție este apelarea la firme specializate în protecția mediului.
Ele vor ajuta firmele să obțină imaginea de care au nevoie pentru a putea împreună stabili cele mai bune măsuri și soluții de implementat. Punctul de plecare este auditul deșeurilor, în baza lui fiind identificate toate lipsurile și problemele care există pe linie de deșeuri.
Un partener de încredere pentru aceste societăți generatoare de deșeuri este Indeco Grup. Această companie este apreciată pentru dedicarea sa în domeniul protecției mediului, acest lucru fiind dovedit prin soluțiile de management integrat al deșeurilor, concepute pentru clienții săi.