Nu exista un mod standard de a efectua rinoplastia. Exista multe tehnici chirurgicale diferite pe care un chirurg calificat le poate folosi pentru a obtine rezultatul dorit si fiecare procedura este conceputa pentru a satisface nevoile si asteptarile fiecarui pacient, tinand cont, in acelasi timp, de structura nazala unica a acestuia. Cele doua abordari chirurgicale principale ale rinoplastiei sunt:
- inchisa – o procedura in care toate inciziile sunt realizate in interiorul nasului, unde sunt ascunse, fara sa existe cicatrici externe vizibile;
- deschisa – interventia chirurgicala se realizeaza prin efectuarea unei mici incizii peste columela – pielea si tesutul din partea de jos a nasului, intre nari. Pielea care acopera oasele nazale si cartilajul este apoi ridicata, oferindu-i chirurgului acces la structurile interne ale nasului. Dupa procedura, pielea este pusa la loc, iar incizia este cusuta si inchisa. Incizia mica se vindeca de obicei foarte bine, cu cicatrici minime.
Cat timp dureaza rinoplastia?
Timpul necesar pentru efectuarea operatiei de rinoplastie variaza in functie de complexitatea procedurii, de abordarea chirurgicala (deschisa sau inchisa) si de tehnicile necesare pentru un rezultat optim. In general, insa, pacientii se pot astepta ca operatia in sine sa dureze intre doua si trei ore. Cazurile complexe si unele proceduri de rinoplastie de revizuire pot dura mai mult.
Care sunt situatiile pe care pacientul le experimenteaza dupa operatie?
Dupa externare, se recomanda sa nu se practice nicio activitate intensa sau exercitii fizice timp de cel putin doua saptamani pentru a permite oaselor nazale sa se vindece si sa devina stabile. Sporturile de contact intens trebuie evitate timp de cel putin sase saptamani.
Pacientii ar trebui sa planifice sa isi ia cel putin o saptamana de concediu de la locul de munca, chiar daca munca respectiva nu este solicitanta din punct de vedere fizic. Simptomele experimentate sunt:
- durere si greata;
- vanatai, umflaturi, care pot fi ameliorate prin aplicarea unor comprese cu gheata;
- sangerari usoare.
In concluzie, daca rinoplastia este realizata in mod corect, pacientul nu se va confrunta cu probleme severe in perioada de vindecare si va reusi sa se intoarca intr-un timp relativ scurt la activitatile obisnuite.