More

  La ce să fiu atent pentru a păstra în cele mai bune condiții parchetul laminat

  Dată:

  Share:

  Parchetul laminat este o soluție populară în amenajările interioare datorită aspectului său estetic, durabilității și prețului accesibil. Totuși, pentru a te bucura de aceste avantaje pe termen lung, este important să știi cum să întreții și să protejezi pardoseala. 

  Protejează parchetul de umiditate

  Umiditatea excesivă poate afecta structura și aspectul parchetului laminat. Iată ce poți face pentru a preveni deteriorarea cauzată de umiditate:

  • Evită acumularea de apă: Atunci când cureți suprafețe din parchet laminat, folosește o lavetă umedă, dar nu excesiv de udă. În cazul în care se varsă lichide pe pardoseală, șterge-le cât mai repede posibil.
  • Monitorizează nivelul de umiditate: Menține nivelul de umiditate din casă între 30% și 60%. Poți folosi un dezumidificator în încăperile cu umiditate crescută, precum bucătăria sau baia.
  • Verifică etanșeitatea: Asigură-te că ferestrele și ușile sunt bine izolate pentru a preveni infiltrarea apei și variațiile de temperatură.

  Previne zgârieturi și deteriorări mecanice

  Pentru a menține aspectul plăcut al parchetului laminat, este important să previi zgârieturile și deteriorările cauzate de obiecte grele sau ascutite:

  • Utilizează protecții pentru mobilier: Aplică protecții de cauciuc sau filț pe picioarele mobilei, pentru a evita zgârieturile pe pardoseală.
  • Folosește covorașe și preșuri: Plasează covorașe la intrările din casă și în zonele cu trafic intens pentru a capta murdăria și a proteja parchetul.
  • Manevrează cu grijă obiectele grele: Atunci când deplasezi obiecte grele, ridică-le în loc să le tragi pe pardoseală. Poți folosi și role speciale pentru mobilier sau cartoane pentru a proteja parchetul în timpul mutării.

  Curăță și întreține parchetul în mod corespunzător

  O curățare regulată și adecvată este esențială pentru a menține aspectul și durabilitatea parchetului laminat:

  • Mătură sau aspiră regulat: Elimină praful și murdăria de pe parchet folosind o mătură cu perii moi sau un aspirator cu perie specială pentru parchet.
  • Folosește produse de curățare potrivite: Alege soluții de curățare blânde și specifice pentru parchetul laminat. Evită produsele abrazive și chimicale agresive, care pot deteriora stratul de protecție al pardoselii.
  • Respectă instrucțiunile producătorului: Citește și urmează recomandările producătorului privind întreținerea și curățarea parchetului laminat, pentru a prelungi durata de viață a acestuia.

  Repară eventualele imperfecțiuni

  Cele mai citite articole

  Chiar și cu cea mai atentă întreținere, este posibil ca parchetul laminat să prezinte mici imperfecțiuni. Iată cum să le remediezi:

  • Folosește kituri de reparare: În cazul în care parchetul laminat se zgârie sau se pătează, poți folosi kituri de reparare disponibile în magazinele de specialitate. Acestea conțin ceară și pigmenți care ajută la mascarea imperfecțiunilor și redarea aspectului inițial al pardoselii.
  • Înlocuiește panourile deteriorate: Dacă o anumită zonă a parchetului este grav afectată, poți lua în considerare înlocuirea panourilor respective. Asigură-te că păstrezi câteva panouri de rezervă atunci când instalezi pardoseala, pentru a te asigura că ai același model și nuanță în caz de nevoie.

  Adaptarea la schimbările de temperatură

  Schimbările de temperatură pot afecta parchetul laminat prin dilatarea și contracția acestuia. Iată cum să gestionezi această problemă:

  • Menține o temperatură constantă: Încearcă să menții o temperatură constantă în încăperi, pentru a evita dilatarea sau contracția excesivă a parchetului.
  • Asigură o distanță suficientă față de pereți: Atunci când montezi parchetul laminat, lasă o distanță de cel puțin 8-10 mm între marginea pardoselii și pereți. Acest lucru va permite parchetului să se dilate și să se contracte fără a provoca deformări sau ridicarea panourilor.

  Protejează pardoseala de radiațiile solare

  Expunerea îndelungată la radiațiile solare poate cauza decolorarea parchetului laminat. Pentru a preveni acest efect, urmează acești pași:

  • Folosește perdele sau jaluzele: Protejează parchetul de lumina directă a soarelui prin folosirea perdelelor sau jaluzelelor.
  • Rotește mobilierul și covoarele: Schimbă periodic poziția mobilei și covoarelor, pentru a preveni decolorarea neuniformă a parchetului.

  Urmează aceste sfaturi pentru a păstra în cele mai bune condiții parchetul laminat și pentru a te bucura de aspectul său plăcut și durabilitate pe termen lung. Cu o întreținere adecvată și atenție la detalii, parchetul laminat îți va oferi un mediu confortabil și elegant în casa ta.

  Cele mai citite articole

  ━ mai multe similare

  „Puiul BIO de la La Provincia: O Alegere Responsabilă și Sănătoasă”, afirmă fondatorul companiei, Iustin Paraschiv

  În lumina creșterii interesului pentru alimentația sănătoasă și ecologică, La Provincia, prin intermediul companiei Carmistin, își asumă un pas semnificativ către satisfacerea acestei nevoi,...

  Transformarea zâmbetului: Importanța și beneficiile implanturilor dentare

  În lumea modernă, un zâmbet strălucitor este considerat un atribut esențial al unei imagini atractive și încrezătoare. Cu toate acestea, în ciuda eforturilor noastre...

  Sfaturi și trucuri pentru întreținerea corectă a parchetului de bambus

  Parchetul de bambus este o alegere populară pentru pardoseala interioară datorită aspectului său estetic plăcut, durabilității și sustenabilității. Pentru a vă asigura că parchetul...

  Bucurie Culinară: Paste cu Piept de Pui

  Pastele cu piept de pui reprezintă o combinație clasică și reconfortantă în bucătăria italiană și nu numai. Această rețetă simplă și versatilă este iubită...

  Canturi pentru blaturile de bucătărie: cum să alegi variantele potrivite pentru proiectele tale

  Ca furnizor de mobilă de bucătărie, știi cât de important este să alegi canturile potrivite pentru blaturile clienților tăi. Canturile nu numai că trebuie...

  Cum păstrez în cele mai bune condiții prăjiturile din cofetărie

  Pentru iubitorii de dulciuri, o prăjitură proaspătă din cofetărie este o adevărată bucurie. Gustul delicios și textura fină pot transforma o zi obișnuită într-o...

  Vrei să ai un zâmbet frumos și o dinți funcționali în 24 de ore? Optează pentru procedura fast and fixed

  Procedura Fast and Fixed, cunoscută și sub numele de procedura All-on-4 sau procedura All-on-6, este o abordare inovatoare pentru tratarea persoanelor care au suferit...