Cand vine vorba despre hranirea bebelusilor, exista numai doua metode prin care se poate face, fie alaptati la san, cu lapte matern, fie hraniti cu biberonul, cu formula de lapte praf. Desi alaptarea este metoda naturala si considerata a fi cea mai sanatoasa si hranitoare, exista multe situatii in care aceasta nu este posibila, parintii avand la indemana alternativa laptelui praf.
In schimb, alegerea formulei de lapte praf este un proces ceva mai dificil, deoarece pe piata exista numerosi producatori de astfel de produse alimentare dedicate bebelusilor. In plus si formulele sunt de mai multe tipuri, ceea ce poate ingreuna alegerea parintilor.
De preferat este sa se aleaga o formula adaptata varstei si nevoilor bebelusului – deoarece exista si bebelusi cu alergie la proteina din lapte de vaca, pentru care exista formule speciale, hidrolizate – dar care sa fie si cat mai apropiate de laptele matern in ceea ce priveste continutul, cum ar fi formula de lapte praf Topfer.
De ce este bun laptele praf pentru bebelusi?
Formulele de lapte praf sunt atent studiate si analizate inainte de a fi lansate pe piata, acestea fiind dezvoltate astfel incat sa poata oferi bebelusilor toti nutrientii si vitaminele de care au nevoie pentru a creste armonios.
De asemenea, aceste formule sunt adaptate la fiecare nivel de dezvoltare al bebelusului, de la nastere, la inceperea diversificarii, pana la formulele de crestere, pentru bebelusii de peste 12 luni. Chiar si pentru cei care nu pot consuma lapte praf obisnuit au fost dezvoltate formule speciale, ca de exemplu pentru bebelusii care se confrunta cu reflux gastric sau au alergie la proteina din lapte de vaca.
O formula de lapte praf contine o cantitate mare, dar potrivita nevoilor bebelusilor, de vitamine si minerale, proteine si aminoacizi, carbohidrati, avand totodata un gust placut, asemanator laptelui matern.
Tinand cont de toata aceasta diversitate de formule de lapte praf, pentru a avea certitudinea ca o aleg pe cea potrivita bebelusului lor, parintii ar trebui sa se consulte cu medicul pediatru care urmareste dezvoltarea copilului si care cunoaste deja istoricul medical si graficul de crestere al micutului.