În prezent există foarte multe informații false care circulă privind recoltarea sângelui de la nivelul cordonului ombilical, motiv pentru care este esențial ca toți viitorii părinți să se informeze responsabil, din surse sigure și de încredere. Contrar miturilor care circulă, celulele stem de la nivelul cordonului ombilical reprezintă o sursă valoroasă și cu potențial imens în ceea ce privește tratarea anumitor tipuri de afecțiuni.
Ce rol prezintă celulele stem din sângele de la nivelul cordonului ombilical?
Celulele stem sunt celule tinere, care se caracterizează prin potențialul de proliferare și capacitatea de diferențiere în celule din care sunt formate țesuturile din corpul uman. Astfel, celulele stem au proprietăți unice și sunt adesea utilizate pentru a reînnoi sau chiar înlocui anumite celule deteriorate din organism. Acestea se recoltează din sângele existent în cordon și placentă în urma nașterii și pot fi extrase și stocate doar o dată în viață.
Aceste celule pot fi extrase atât din sângele cordonului ombilical, cât și din țesutul acestuia, dacă părinții sunt de acord să efectueze această procedură. Un aspect important de menționat, este că celule stem pot fi extrase și din măduva osoasă, însă acestea nu prezintă același potențial de valorificare, precum sunt cele din cordonul ombilical. Celulele stem recoltate de la nivelul cordonului sunt utilizate mult mai frecvent în scop terapeutic, fie în cazul copilului, fie în cazul altor rude, dacă există compatibilitatea necesară.
Procedura de recoltare este foarte simplă și neinvazivă, motiv pentru care nu există motive de îngrijorare în acest sens. O variantă sigură și de încredere o reprezintă recoltarea de celule stem la Biogenis, o bancă de celule stem cu experiență în domeniu, axată pe satisfacerea nevoilor și dorințelor pe care le au părinții, în raport cu tot ceea ce implică această procedură.
La nașterea copilului, recoltarea se va efectua utilizându-se un kit de recoltare, ce a fost pus la dispoziție spitalului de către părinți. După recoltare, acesta este luat în primire și transportat la laborator, de către o persoană autorizată de bancă.
În concluzie, recoltarea celulelor stem din sângele de la nivelul cordonului ombilical este o procedură mai simplă, decât s-ar putea crede, iar celule recoltate și stocate au un mare potențial în viitor, putând fi utilizate în caz de nevoie pentru tratarea anumitor afecțiuni apărute pe parcurs în viața copilului.
Practic, recoltarea celulelor stem la naștere reprezintă o decizie importantă luată de părinți, ce are ca scop asigurarea unui viitor medical sigur copilului lor.