More

    Sfaturi importante pentru a preveni arsurile solare

    Dată:

    Share:

    În ciuda celor mai bune intenții și a măsurilor de precauție pe care le luăm pentru a ne proteja pielea de soarele fierbinte și arzător, mulți dintre noi s-au ales de multe ori cu arsuri solare. Însă nu e mare lucru dacă am suferit arsuri solare de câteva ori de-a lungul vieții, nu? Greșit.

    Efectele pe care le poate avea chiar și o singură arsură solară sunt mai mari decât durerea, roșeața și inflamația pe termen scurt. După ce roșeața dispare, daunele rămân. Cea mai bună armă împotriva arsurilor solare este prevenirea lor. Iar acest lucru implică, printre alte metode, folosirea unei creme sau a unui spray împotriva arsurilor solare.

    Atunci când pielea absoarbe radiațiile ultraviolete (UV) de la lumina soarelui, acestea pot deteriora materialul genetic din celulele pielii. Pe termen scurt, aceste daune provoacă arsuri solare, însă pe termen lung au drept rezultat îmbătrânirea prematură și creșterea riscului de cancer de piele.

    De fapt, arsurile solare sunt o cauză principală a cancerului de piele, cum ar fi melanomul, cea mai mortală formă, potrivit Skin Cancer Foundation. Riscul de a dezvolta melanom se dublează dacă o persoană a suferit cinci sau mai multe arsuri solare.

    Cu toate că absolut oricine poate suferi arsuri solare, persoanele cu nuanțe mai deschise ale pielii sunt mai predispuse la această problemă. Însă, chiar dacă aveți pielea mai închisă la culoare și nu ați dezvoltat arsuri solare, pielea poate fi afectată în continuare de soare. Nu arsurile solare cresc riscul de probleme, ci cantitatea de expunere la razele UV ale soarelui.

    Prevenirea arsurilor solare

    Vestea bună este că arsurile solare pot fi prevenite – și asta nu înseamnă că trebuie să stați în casă toată vara.

    Este esențial să aplicați zilnic o cremă sau un spray cu protecție solară, chiar și în zilele înnorate, pentru a vă proteja pielea de razele dăunătoare. Asigurați-vă că aceste produse au un spectru larg de protecție – UVA/UVB, cu un FPS – factor de protecţie solară de 30 sau mai mare. Aplicați crema sau spray-ul cu 30 de minute înainte de a ieși afară și reaplicați la fiecare două ore sau imediat după ce ați ieșit din apă sau dacă ați transpirat excesiv.

    De asemenea, puteți purta pălării cu boruri largi, ochelari de soare cu protecție UV, îmbrăcăminte cu protecție solară și puteți limita expunerea la soare în cele mai intense momente ale zilei, între orele 11:00 și 14:00.

    Simptomele arsurilor solare

    Arsurile solare provoacă o reacție inflamatoare a corpului la deteriorarea radiațiilor UV la nivelul straturilor exterioare ale pielii. Simptomele apar în mod normal la aproximativ patru ore după expunerea la soare și pot fi sub formă de:

    • piele roșie, inflamată, prurit (mâncărime) și dureri
    • piele care poate fi caldă la atingere
    • vezicule
    • deshidratare
    • durere de cap
    • febră și greață

    După aproximativ trei până la opt zile după producerea arsurilor solare, pielea începe de obicei să se decojească, aceasta fiind modalitatea corpului de a scăpa de celulele deteriorate ale pielii.

    Cum pot fi tratate arsurile solare

    Cele mai citite articole

    Nu există un remediu magic pentru arsurile solare. Trebuie doar să-i acordați timp corpului să se vindece și să înlocuiască stratul deteriorat de piele. Cu cât arsurile solare sunt mai grave, cu atât va dura mai mult. De obicei, cele mai ușoare arsuri solare se vindecă total după aproximativ trei sau cinci zile.

    Cu toate acestea, există câteva moduri de a grăbi procesul natural de vindecare a corpului:

    Acționați rapid pentru a vă răcori pielea

    Aplicați o compresă rece pe piele la scurt timp după producerea arsurilor solare pentru a ajuta la îndepărtarea excesului de căldură, reducând în același timp inflamația. Nu aplicați gheață direct pe pielea afectată de arsurile solare. De asemenea, poate fi util să faceți o baie sau un duș rece pentru a vă calma pielea. Evitați săpunul aspru care vă poate irita și mai mult pielea.

    Aplicați cremă hidratantă în timp ce pielea este încă umedă

    După baie sau duș, nu vă ștergeți complet pielea cu prosopul, ci lăsați-o un pic umedă. Aplicați apoi o cremă hidratantă care conține aloe vera.

    Reduceți inflamația

    De asemenea, puteți lua un medicament antiinflamator nesteroidian, pentru a ameliora durerea și inflamația.

    Hidratați-vă

    Arsurile solare atrag umezeala către piele, îndepărtând-o de restul corpului. Beți multă apă și lichide cu electroliți pentru a vă rehidrata.

    Protejați-vă pielea în timp ce se vindecă

    Purtați haine care să vă acopere pielea arsă de soare atunci când vă aflați în aer liber.

    În cele mai multe cazuri, arsurile solare ușoare se vindecă de la sine, fără tratament medical. Cu toate acestea, contactați furnizorul de asistență medicală dacă prezentați următoarele semne de arsuri solare severe:

    • Arsuri solare care se umflă și acoperă o mare parte a corpului
    • Amețeli, senzație de rău sau de oboseală extremă
    • Semne de infecție, cum ar fi puroi sau durere agravată
    • Dureri de cap, crampe musculare sau febră

    Cele mai citite articole

    ━ mai multe similare

    4 exercitii pentru slabit

    Introducere Cand vine vorba de slabit, exercitiile fizice joaca un rol crucial alaturi de o dieta echilibrata. Alegerea exercitiilor potrivite poate fi o provocare, dar...

    6 exercitii pentru degete amortite la picioare

    Introducere: Cauze si efecte ale degetelor amortite la picioare Amortirea degetelor de la picioare poate fi o senzatie neplacuta si uneori ingrijoratoare. Aceasta poate fi...

    5 exercitii pentru coloana

    5 exercitii pentru coloanaDurerile de spate sunt o problema comuna pentru multe persoane, afectand calitatea vietii si capacitatea de a efectua activitati zilnice. Exercitiile...

    3 exercitii pentru eliminarea fricii

    Introducere la gestionarea fricii Frica este o emotie umana fundamentala, insa atunci cand devine coplesitoare, poate avea un impact negativ asupra calitatii vietii. Din fericire,...

    Sexul si sanatatea mintala

    Introducere in Relatia dintre Sex si Sanatatea Mintala Sexul si sanatatea mintala sunt doua aspecte fundamentale ale vietii umane care se influenteaza reciproc in moduri...

    5 exercitii pentru retentia de apa

    5 Exerciții pentru Retenția de Apă5 Exerciții pentru Retenția de ApăRetentia de apa, cunoscuta si sub...

    6 exercitii pentru scleroza laterala amiotrofica

    6 Exercitii pentru Scleroza Laterala AmiotroficaScleroza Laterala Amiotrofica (SLA), cunoscuta si sub numele de boala Lou Gehrig, este o afectiune neurologica progresiva care afecteaza...