More

  Sfaturi importante pentru a preveni arsurile solare

  Dată:

  Share:

  În ciuda celor mai bune intenții și a măsurilor de precauție pe care le luăm pentru a ne proteja pielea de soarele fierbinte și arzător, mulți dintre noi s-au ales de multe ori cu arsuri solare. Însă nu e mare lucru dacă am suferit arsuri solare de câteva ori de-a lungul vieții, nu? Greșit.

  Efectele pe care le poate avea chiar și o singură arsură solară sunt mai mari decât durerea, roșeața și inflamația pe termen scurt. După ce roșeața dispare, daunele rămân. Cea mai bună armă împotriva arsurilor solare este prevenirea lor. Iar acest lucru implică, printre alte metode, folosirea unei creme sau a unui spray împotriva arsurilor solare.

  Atunci când pielea absoarbe radiațiile ultraviolete (UV) de la lumina soarelui, acestea pot deteriora materialul genetic din celulele pielii. Pe termen scurt, aceste daune provoacă arsuri solare, însă pe termen lung au drept rezultat îmbătrânirea prematură și creșterea riscului de cancer de piele.

  De fapt, arsurile solare sunt o cauză principală a cancerului de piele, cum ar fi melanomul, cea mai mortală formă, potrivit Skin Cancer Foundation. Riscul de a dezvolta melanom se dublează dacă o persoană a suferit cinci sau mai multe arsuri solare.

  Cu toate că absolut oricine poate suferi arsuri solare, persoanele cu nuanțe mai deschise ale pielii sunt mai predispuse la această problemă. Însă, chiar dacă aveți pielea mai închisă la culoare și nu ați dezvoltat arsuri solare, pielea poate fi afectată în continuare de soare. Nu arsurile solare cresc riscul de probleme, ci cantitatea de expunere la razele UV ale soarelui.

  Prevenirea arsurilor solare

  Vestea bună este că arsurile solare pot fi prevenite – și asta nu înseamnă că trebuie să stați în casă toată vara.

  Este esențial să aplicați zilnic o cremă sau un spray cu protecție solară, chiar și în zilele înnorate, pentru a vă proteja pielea de razele dăunătoare. Asigurați-vă că aceste produse au un spectru larg de protecție – UVA/UVB, cu un FPS – factor de protecţie solară de 30 sau mai mare. Aplicați crema sau spray-ul cu 30 de minute înainte de a ieși afară și reaplicați la fiecare două ore sau imediat după ce ați ieșit din apă sau dacă ați transpirat excesiv.

  De asemenea, puteți purta pălării cu boruri largi, ochelari de soare cu protecție UV, îmbrăcăminte cu protecție solară și puteți limita expunerea la soare în cele mai intense momente ale zilei, între orele 11:00 și 14:00.

  Simptomele arsurilor solare

  Arsurile solare provoacă o reacție inflamatoare a corpului la deteriorarea radiațiilor UV la nivelul straturilor exterioare ale pielii. Simptomele apar în mod normal la aproximativ patru ore după expunerea la soare și pot fi sub formă de:

  • piele roșie, inflamată, prurit (mâncărime) și dureri
  • piele care poate fi caldă la atingere
  • vezicule
  • deshidratare
  • durere de cap
  • febră și greață

  După aproximativ trei până la opt zile după producerea arsurilor solare, pielea începe de obicei să se decojească, aceasta fiind modalitatea corpului de a scăpa de celulele deteriorate ale pielii.

  Cum pot fi tratate arsurile solare

  Cele mai citite articole

  Nu există un remediu magic pentru arsurile solare. Trebuie doar să-i acordați timp corpului să se vindece și să înlocuiască stratul deteriorat de piele. Cu cât arsurile solare sunt mai grave, cu atât va dura mai mult. De obicei, cele mai ușoare arsuri solare se vindecă total după aproximativ trei sau cinci zile.

  Cu toate acestea, există câteva moduri de a grăbi procesul natural de vindecare a corpului:

  Acționați rapid pentru a vă răcori pielea

  Aplicați o compresă rece pe piele la scurt timp după producerea arsurilor solare pentru a ajuta la îndepărtarea excesului de căldură, reducând în același timp inflamația. Nu aplicați gheață direct pe pielea afectată de arsurile solare. De asemenea, poate fi util să faceți o baie sau un duș rece pentru a vă calma pielea. Evitați săpunul aspru care vă poate irita și mai mult pielea.

  Aplicați cremă hidratantă în timp ce pielea este încă umedă

  După baie sau duș, nu vă ștergeți complet pielea cu prosopul, ci lăsați-o un pic umedă. Aplicați apoi o cremă hidratantă care conține aloe vera.

  Reduceți inflamația

  De asemenea, puteți lua un medicament antiinflamator nesteroidian, pentru a ameliora durerea și inflamația.

  Hidratați-vă

  Arsurile solare atrag umezeala către piele, îndepărtând-o de restul corpului. Beți multă apă și lichide cu electroliți pentru a vă rehidrata.

  Protejați-vă pielea în timp ce se vindecă

  Purtați haine care să vă acopere pielea arsă de soare atunci când vă aflați în aer liber.

  În cele mai multe cazuri, arsurile solare ușoare se vindecă de la sine, fără tratament medical. Cu toate acestea, contactați furnizorul de asistență medicală dacă prezentați următoarele semne de arsuri solare severe:

  • Arsuri solare care se umflă și acoperă o mare parte a corpului
  • Amețeli, senzație de rău sau de oboseală extremă
  • Semne de infecție, cum ar fi puroi sau durere agravată
  • Dureri de cap, crampe musculare sau febră

  Cele mai citite articole

  ━ mai multe similare

  10 Accesorii indispensabile pentru ghizi turistici

  Accesoriile indispensabile pentru ghizi turistici sunt elemente esențiale pentru a asigura o experiență sigură, organizată și plăcută pentru grupurile pe care le conduc. Aceste...

  Rolul genunchierelor în prevenirea și tratarea leziunilor la genunchi

  Genunchii sunt unele dintre cele mai solicitate articulații ale corpului, fiind esențiali pentru mobilitate și stabilitate. Din cauza utilizării intense și a structurii complexe,...

  6 destinații unice în lume

  Călătoriile sunt poarta către descoperirea unor lumi noi, culturilor fascinante și peisajelor spectaculoase. Dacă ai rămas în pană de idei și nu știi ce...

  Preparate culinare pe care trebuie neapărat să le încerci în Spania      

  Descoperă fascinanta și delicioasa lume a preparatelor culinare spaniole, o experiență gustativă ce te va purta într-o călătorie prin arome și tradiții locale. De...

  Gadgeturi moderne pentru biroul tău

  În era digitală în care tehnologia devine tot mai prezentă în viața noastră de zi cu zi, biroul modern nu mai este doar un...

  Tehnologii verzi pentru clădiri inteligente: Integrarea automatizării cu sistemele eco-friendly

  Într-o eră marcată de schimbări climatice accelerate și de o conștientizare tot mai mare a nevoii de practici sustenabile, adoptarea tehnologiilor verzi și a...

  5 Platforme de rezervări pentru călătorii cu plata în criptomonede

  Cu apariția criptomonedelor, industria călătoriilor a cunoscut o transformare semnificativă. Mai multe platforme de rezervări de călătorii își deschid porțile către această nouă formă...