Autovehiculul personal necesită inspecții mecanice periodice, mai ales dacă acesta este folosit în mod frecvent. Siguranța pe șosele este cea de care ar trebui să ții cont de fiecare dată când pornești la drum, de aceea, vizitele frecvente la mecanicul auto ar trebui să fie o prioritate pentru tine.
Iar ca să știi ce e de făcut atunci când mergi cu mașina la atelier, poți citi rândurile următoare și descoperi câteva informații care îți pot fi de folos în acest demers.
De ce este nevoie să mergi cu mașina în service și ce accesorii pot fi schimbate
1. Verificarea frânelor mașinii
Unul dintre cele mai importante elemente ale mașinii este cu siguranță sistemul de frânare. Fără o funcționare la parametri normali, mașina poate fi un adevărat pericol pe șosele.
Mecanicul auto poate face o serie de testări și îți poate spune dacă este cazul să schimbi plăcuțele de frână sau alte piese ce fac parte din sistem. Încearcă să nu amâni acest tip de verificare și discuta cu mecanicul tău ce este de făcut în acest caz.
2. Înlocuirea cauciucurilor când este recomandat
Atât cauciucurile de sezon, cât și cele all season trebuie schimbate la un interval de 4-5 ani, conform instrucțiunilor oferite de producători. Atunci când mergi la atelierul de reparat mașini, mecanicul poate verifica anvelopele și îți poate spune care este gradul de uzură.
Roțile mașinii ar trebui să acționeze perfect la prima manevră, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci este cazul să fie schimbate. Poți alege anvelope all season de pe Altex.ro, fără să mai fie necesar să le schimbi la fiecare trecere de sezon.
3. Schimbarea filtrelor și uleiului
Filtrele de benzină, habitaclu și aer condiționat se pot schimba în fiecare an pentru că acestea se numără printre accesoriile care se uzează cel mai repede. Noxele din mediul înconjurător nu vor mai pătrunde în mașină, dacă te ocupi și de filtre, așa cum îți recomandă mecanicul auto.
Cât despre uleiul de motor, acesta poate fi schimbat o dată la 10.000 de kilometri parcurși, dacă nu există alte recomandări oferite de fabricant. Important este să folosești exact uleiul sugerat de producătorul mașinii pe care o conduci.
4. Testarea sistemului de iluminare
Și sistemul de iluminare al mașinii trece printr-o verificare temeinică atunci când mergi la atelierul auto. Lămpile de semnalizare sunt primele care se ard, la fel și pozițiile. Ceea ce este neplăcut în această situație este faptul că unele mașini nu anunță pe bord atunci când becurile de schimbare a direcției nu mai funcționează, ceea ce poate reprezenta un real pericol pe drumuri, pentru că participanții la trafic nu știu intențiile tale.
5. Bateria la control
Bateria mașinii este cea care pune în mișcare sistemul electric al acesteia, respectiv pornirea ei și aprinderea tuturor indicatorilor de pe bord. Aceasta, trebuie înlocuită, în mod normal, o dată la 5, 6 sau 7 ani, în funcție de gradul de uzură.
Însă pentru a nu rămâne fără baterie în timpul mersului, este bine să vorbești cu mecanicul auto atunci când planifici o inspecție tehnică și să vezi ce durată de viață mai are bateria mașinii.
În concluzie, aceste aspecte ce țin de verificarea periodică a mașinii sunt esențiale și trebuie să le ai în vedere cel puțin o dată pe an. Te vei asigura în acest mod că autovehiculul din dotare funcționează corespunzător, iar șansele de a fi implicat în accidente sunt mici.
Sursă foto: Pexels.com